• Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

Prehrana

Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih preduvjeta za optimalan rast i razvoj djeteta, a time i formiranje zdrave odrasle osobe. Stoga nastojimo pomoći djeci u usvajanju pravilnih prehrambenih navika koje će nositi kroz čitav život.

Prehrana djece u našem vrtiću planira se i provodi prema važećim prehrambenim standardima i normativima koji su određeni „Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima“ (NN 121/07). Također provodimo i sustav samokontrole zdravstvene ispravnosti – HACCP plan, u procesu pripreme hrane, rukovanju namirnicama i distribuciji hrane. Kuhinja je pod redovnom kontrolom Centra za kontrolu namirnica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ono što nas čini drugačijima od ostalih vrtića je objedovanje u moderno i ugodno uređenoj blagovaonici gdje djeca imaju mogućnost sami odabrati meni i poslužiti se preko linije samoposluživanja čime se potiče samostalnost prilikom obavljanja životno-praktičnih aktivnosti (odabir hrane, serviranje, korištenje pribora za jelo, odlaganje hrane i pribora, osobna higijena...), naravno, ovisno o dobi i individualnim potrebama pojedinca.

Jedna od posebnosti je i uključivanje djece u proces pripreme obroka. Samo okruženje i neklasičan pristup omogućuju pozitivan utjecaj na dijete, senzibilizaciju svih sudionika, multidimenzinalni pristup u procesu i stjecanje pozitivnih prehrambenih navika.
Jelovnici se planiraju tjedno i stoje u kutićima za roditelje zbog praćenja prehrane njihove djece i mogućnosti usklađivanja s prehranom kod kuće. U izboru jelovnika zadovoljavaju se potrebe djece u kvaliteti i kvantiteti namirnica u odnosu na dob djeteta, raspored i pripremu obroka i ponudu tekućine. Važno nam je da jelovnici budu raznoliki, a namirnice sezonske.

Posebno se planiraju jelovnici za djecu s posebnim potrebama u prehrani (intolerancija i alergija na pojedine namirnice, celijakija, i sl.). Jedna od posebnosti po kojima se naša vrtićka kuhinja izdvaja je fleksibilnost i aktivno uključivanje roditelja u proces planiranja prehrane pa tako poseban naglasak stavljamo na uvažavanje individualnih zahtjeva roditelja po pitanju prehrane prema vjerskoj opredjeljenosti (halal, kosher) i svjetonazora (prehrana prema krvnim grupama, row food, vegetarijanska prehrana).

U tijeku dana djeci omogućujemo tri obroka: doručak (9:00), ručak (11:30) i užinu (14:30), a ukoliko se pokaže potreba kod pojedinaca za dohranom, kuhinja je na raspolaganju tijekom cijelog dana. Također, svježe voće i tekućina dostupni su djeci tijekom cijelodnevnog boravka u ustanovi.

OBILJEŽJA PRAVILNE PREHRANE
(prema preporukama i smjernicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i prema energetskoj i nutritivnoj potrebi djece o kojoj vrtić skrbi)

• integralne žitarice i njihovi proizvodi
• punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
• fermentirani i proizvodi s probiotikom
• mahunarke
• svježe domaće sezonsko povrće
• svježe domaće sezonsko voće
• sušeno domaće voće
• lako probavljiva mesa
• svježe začinsko bilje
• začini - hladno prešano ulje (suncokreta), maslinovo ulje, jabučni ocat, limun, med i drugi začini
• dovoljna količina tekućine – zdravstveno ispravne pitke vode tijekom cijelog dana
• dobro izbalansirana i kombinirana prehrana
• estetski dobro osmišljena (jelo i stol za blagovanje)